• Home
  • -
  • Nieuws
  • -
  • Stuulschieters en Sokkenwassers werd het niet

Stuulschieters en Sokkenwassers werd het niet

Delen
Stuulschieters en Sokkenwassers werd het niet. Wel Buulder Buk.

Omstreeks de jaarwisseling 1952 – 1953 zijn er een aantal jongeren die vinden dat er in Budel zo maar weinig amusement te beleven is.
De heren Ward Wijlaars (van De Bellevue) en zijn zwager Toon Meusen (van de Wielerbaan) benaderen Jan Geven en samen schrijven ze een oprichtingsvergadering uit voor een vereniging die het Carnavalsfeest zou moeten gaan organiseren naar Limburgs voorbeeld.

Als Zeeland in 1953 niet getroffen was door de watersnoodramp zou 1953 het eerste carnavalsseizoen zijn geweest en hadden we het 66-jarig jubileum al eerder kunnen vieren. Wel was er in 1953 een bal in zaal “De Wielerbaan” en ging de opbrengst van dit bal naar de slachtoffers van de watersnoodramp.

Op 11 november 1954 ging men dan toch echt van start. Het was nog wel improviseren bij deze start. Ervaring had men niet en financiële middelen waren ook nauwelijks voorhanden. Door Melchior Brugmans was een heuse ministerssteek op zicht besteld, en door de dames van de eerste Raad van Elf werd dit exemplaar grondig geïnspecteerd. Ze maakten er een aantal kopieën van en zo ging de eerste Raad van Elf op pad, getooid met ministerssteken.

Er moest ook een naam gekozen worden.
Namen als de Stuulschieters en de Sokkenwassers vielen af.
Met een kinderversje: “Buulder Bokken kunnen goed slokken…” dat in het verleden door kinderen werd gezongen lag de naam Buulder Buk voor de hand.
Vervolgens moest er nog een lijflied komen. Dat werd “Willie zien de Buulder Buk” geschreven door de brouwer van Buul Gerard Arts.
Hoewel de muziek geschreven door P. Steyvers inmiddels soms een modernere beat heeft gekregen is de tekst al 66 jaar ongewijzigd gebleven.
Met carnaval 1955 heeft Budel met c.v. Buulder Buk voor het eerst een prins in de persoon van Jan Rooymans die als Prins Jan I Budel voorgaat in het carnaval. Twee weken voor de carnaval in zaal Bakens wordt hij officieel geïnstalleerd door toenmalig burgemeester Remmen. Toen kwam de nieuwe hoogheid op met een bokkkenmasker om tot het laatste moment zijn identiteit te verbergen.
Komend seizoen krijgt c.v. Buulder Buk zijn 66e hoogheid.
Hoe die gepresenteerd gaat worden? Ook met een Bokkenmasker?
Dat kan iedere belangstellende zelf meemaken tijdens de Prinsengalazitting op 14 december aanstaande.
Daar moet je bij zijn.
Terug naar overzicht