Prins Bert I, oudste in de rij

Delen
Helaas gaat het Bokkenfèst in het kader van het 66-jarige jubileum op 2 en 3 mei a.s. niet door. Maar het feit dat c.v Buulder Buk 66 jaar bestaat kan zelfs door Corona niet ongedaan gemaakt worden.

Genoeg over de crisis en het niet doorgaan van het jubileumfeest, voorlopig dan. Want als je 66 jaar bestaat als Buulse carnavalsvereniging dan is er heus wel wat te schrijven uit de rijke historie van de club.
Bij het 33-jarig bestaan in 1987 is dat ook gedaan in de vorm van een boekje.
Het navolgende deel van dit artikel is dan ook overgenomen uit dit boekje.

We gaan naar 1962 de achtste Prins van c.v. Buulder Buk: In dat jaar is het de beurt aan Bert Vlassak om in het prinsenpak gehesen te worden. Hij werd terzijde gestaan door Vorst Jan de Werdt. Bert was al een aantal jaren actief als lid van de Raad van Elf. Hij was de man die er, als Prins van c.v. Buulder Buk, persoonlijk voor zorgde dat de relatie met carnavalsvereniging “De Toeters” uit Budel-Schoot, die tot op dat moment vrij koel was, werd verbeterd, door met zijn gevolg op de receptie van de toenmalige Prins te verschijnen.
Men werd van harte verwelkomd en het ijs was voorgoed gebroken. Prins Bert I ontpopte zich in zijn prinsenjaar als een gewiekst “organisator”.
Hij kan hierover bijzonder smakelijk vertellen. Zo wist hij, nadat hij reeds uit de “Gezondste Apotheek” van Frans Sprankenis een aantal kisten sinaasappels had losgepeuterd, ook nog een groot aantal kisten los te krijgen van de toenmalige groentehandelaar Corstjens. Deze mocht als tegenprestatie een portret van Prins Bert I in de etalage zetten en erbij vermelden, dat hij hofleverancier van de Prins was. Deze sinaasappels werden tijdens de optocht rondgestrooid.
Voorts wist Bert – werkzaam in enkele horecagelegenheden – van elkaar beconcurrerende drankleveranciers, in totaal 9 vaten bier te verschalken.
Tenslotte wist Bert het klaar te krijgen dat het destijds bekende dansorkest “De Frano’s”, gratis optrad tijdens zijn bruiloft. De leden van dit orkest hadden beloofd dit te zullen doen als Bert Prins zou worden, waarschijnlijk er van uitgaande, dat dit toch niet zou gebeuren. Toen het echter zo ver was dat Bert Prins werd, hield men woord.

Dat het carnavalsgebeuren in Budel regionaal hoe langer hoe meer aandacht trok bewijst het feit, dat men uitgenodigd werd om met de fraaie Prinsenwagen (in de vorm van een raket) mee te komen trekken in de halfvastenoptocht te Neerpelt.

Inmiddels is Prins Bert I met zijn 91 jaar de oudste nog in leven zijnde hoogheid van c.v. Buulder Buk en het oudste lid van de Prinsengarde.
Bij de jaarlijkse fotosessie waarbij ook een foto gemaakt wordt van de Prinsengarde is Bert steevast nog van de partij. En ook bij de seniorenzitting wil Prins Bert I graag aanwezig zijn. Met hulp van dochter Lilian en schoonzoon Ad kan hij deze activiteiten nog bezoeken en houdt hij contact met de huidige hoogheden.
Ook voor de nieuwe hoogheden is een ontmoeting met de oudste prins van de club telkens weer een van die bijzondere momenten.

Op de foto van Bart Lijten een deel uit de groepsfoto Prinsengarde in 2019.
met van links naar rechts Prins Hennie I (1983) Prins Jean-Pierre I (2014) Prins Bert I (1962) Prins Patrick I (2011) en Prins Frans IV (2002)
Terug naar overzicht