Onthulling van

Delen
Het is alweer ruim een jaar geleden dat De Grenskoerier de verkiezing van het mooiste Budelse dialectwoord organiseerde. Dat werd “kluutje”, Buuls voor snoepje. Penningmeester René Nies van de voormalige VVV Servicepost Cranendonck nam het initiatief om tot een kluutje-kunstwerk te komen. En dat werd op (koop)zondag 20 maart om circa 15.00 uur onthuld bij het voormalige snoepwinkeltje van de familie Mansvelt op de Markt. Junt vond dit zo’n mooi initiatief dat ze speciaal voor deze gelegenheid “nao ut törp kwâmp”.

De Budelse kunstenares Netty Govers-Lammers was graag bereid om het kunstwerk te maken. En “de smeed van Buul” Hans Jacobs zorgde voor een mooie galg. En natuurlijk kon het kluutje maar op één plaats in heel Budel hangen: tegen de gevel van het voormalig snoepwinkeltje “Lexke” van de familie Mansvelt op de Markt, achter het Schepenhuis. Toos en Martien Mansvelt waren direct enthousiast en gaven dan ook meteen toestemming om het kluutje tegen hun witte gevel te hangen.

Ook Prins Patrick I in de orde van “Ut Kluutje” was met zijn gevolg aanwezig zijn bij de onthulling van “Ut Kluutje”. Prins Patrick had voor deze gelegenheid nog buulkes mej kluutjes gesponsord.
Zij gingen in optocht met de organisatie, de muzikanten van Hofkapel De Bloasbuk, CV Onbesnut en Junt op weg naar Lexke. En aangezien er toch een microfoon was, heeft Junt enkele woorden in het onvervalst Buuls laten horen. Na de onthulling zongen de mannen van Onbesnut hun oude carnavalskraker “Blieft nondepie van mien kluutjes af” en werden de buulkes mej kluutjes uitgedeeld aan de aanwezige kiendjes.

Aangezien het zonnetje scheen, veul volk op de bieën, werd het een fantastische Buulse middag.
Terug naar overzicht