Carnaval en Broekkant

Delen
Carnaval en Broekkant hebben samen stukje gezamenlijke geschiedenis.

Wie een blik werpt op de lijst met toekenningen van de Gouden Bok komt daar de vermelding tegen van een buurtschap uit Budel. In 1998 krijgt c.v. De Broekkant deze onderscheiding.

Dit buurtschap heeft een binding met de Buulse carnaval dat is zeker.
Als je door het boek bladert dat Buurtvereniging De Broekkant bij het 40-jarig bestaan in 2004 uitbrengt onder de titel “Wij zijn de Broekkant” ziet dat nog eens extra bevestigd worden. Maar liefst 12 pagina’s in deze rijkelijk geïllustreerde uitgave vertellen over de band van De Broekkant met carnaval in Buul. Die 12 pagina’s blijken bij lange na niet voldoende, want ook bij veel andere verhalen komt opnieuw een foto uit de oude doos voorbij. Creaties van wagens en grote groepen duiken op bij de verhalen over de bewoners van deze straat.

Maar liefst vijf prinsen van c.v. Buulder Buk worden genoemd in het jubileumboek. In 1964 is Nic Lammers, geboren en getogen in de Broekkant, inmiddels woonachtig in Midbuul als Prins Nic I de 10e prins van Buul. Hij was van beroep pluimveeselecteur en stapte tijdens het prinsenbal uit een levensgroot ei en de Prinsenwagen die speciaal voor hem gebouwd werd had de vorm van een grote kip. Zijn verkiezing tot Prins carnaval was min of meer de reden om als buurt gezamenlijk iets te doen en hieruit volgde de oprichting van de buurtvereniging.
Jan Noten was in 1967 Prins Jan V. Deze vrijgezel kwam uit het Heiligstraatje dat ook bij dit buurtschap behoort.
Ook de 31e prins in 1985 is een Jan. Prins Jan VII inmiddels is Jan Vlassak met aan zijn zijde Prinses Alice.
In 1992 komt er opnieuw een prinsenpaar uit de Broekkant en de familie Vlassak. Prins Jo I en Prinses Riny regeren dat jaar over Buul als 38e hoogheden. En wat dit prinsenpaar toen schreef in het Bokkenblaaike geldt nog altijd: “Carnaval vierde ni alliejun, mar da duun we met z’n allemoalen.” Een motto dat al 66 jaren geldt voor c.v. Buulder Buk.
In 1996 staat de Bok weer in de Broekkant bij de 42e Prins van Buul. Prins Jos III en Prinses Jeanne. Ook nu weer een Vlassak. De vierde Prinselijke hoogheid met de achternaam Vlassak.

Tot zo ver de prinsen uit het jubileumboek in 2004.
Jarenlang was de Broekkant vaste deelnemer in de optocht.
Een hoogtepunt voor deze groep was de deelname in 1979 met toen 120 Broekkanters groot en klein die meeliepen met het thema ”Kant aan mijn Broek.” Ook de creatie waar men nog lang over gesproken heeft en waaraan vrijwel de gehele buurtschap deelnam was 1980 met het thema “Het leven is mooi in het Brabantse Land.” In die tijd had men als Broekkant een grote concurrentie in de optocht te dulden van de Cranendoncklaan die ook als buurtschap ook fanatiek van zich lieten horen tijdens de optochten.

In 2001 kwam met de creatie “Ni mer naaien, mèr stoppen” een (voorlopig) einde aan een lange rij van deelnames.
Of er dit jaar een deelname komt vanuit De Broekkant?
Staat de bok weer in dit Buurtschap?

Vraagtekens die kunnen worden opgelost als je op 14 december aanwezig bent bij de Prinsengalazitting en de bekendmaking van de 66e hoogheid van c.v. Buulder Buk.

En de kant aan de broek is natuurlijk weer te zien als we vertrekken met de optocht op carnavalsdinsdag. Want die hangt dan trots in de top bij het begin van de straat.

Terug naar overzicht