• Home
  • -
  • Nieuws
  • -
  • Bok bij het Schepenhuis zegt veel over Buulse hoogheden

Bok bij het Schepenhuis zegt veel over Buulse hoogheden

Delen
Maar liefst 65 hoogheden werden uitgeroepen nadat Jan Rooymans in 1955 als Prins Jan I als eerste prins van de Buulder Buk voorging in de Buulse carnaval.

Op 14 december is er voor het eerst een Prinsengalazitting en zal ook bekend worden welke Prins/Prinses/Prinsenpaar de rol van 66e hoogheid van c.v. Buulder Buk gaat vervullen.

Bij het 44 jarig jubileum, dus al bijna 22 jaar geleden inmiddels, kreeg Budel een bijzonder monument: De Buulder Buk.
Het beeld gemaakt door wijlen Nettie Govers uit Budel moest symbool staan voor een levendige carnavalsvereniging en zeker niet het idee van een beeld voor geitenfokvereniging oproepen.
Aanvankelijk stond het bij het gemeentehuis aan het Capucijnerplein, maar inmiddels heeft het een meer prominente plek gekregen in het centrum van Budel naast het Schepenhuis. Het beeld van een trotse bok met steek heeft enkele bijzondere details die niet bij iedereen bekend zijn.
Het vestje van de bok heeft een verrassend motief wat het bekijken zeker eens de moeite waard is als je er langs loopt. De namen van de eerste 44 hoogheden van c.v. Buulder Buk zijn allemaal terug te vinden in de mantel van de bok.

De onthulling van het fraaie beeld was tevens de toekenning van de Gouden Bok, de hoogste Buulse Carnavalsonderscheiding, aan de gemeenschap van Budel die carnaval toen al 44 jaar mogelijk maakte.
Ten hoogste één keer per jaar wordt deze bijzondere onderscheiding toegekend en de ontvanger kan zowel een groep als persoon zijn.
Bij het toekennen van de Gouden Bok wordt sedert die tijd een replica van deze bok uitgereikt.
Terug naar overzicht