• Home
  • -
  • Nieuws
  • -
  • 44 jaar Zittingen van de Buulder Buk

44 jaar Zittingen van de Buulder Buk

Delen
De eerste Zitting van De Buulder Buk vond plaats in 1969. De keuze van de titel: ‘Buul zoals het zingt en lacht’ werd mogelijk ingegeven door uitzendingen van carnavalszittingen op de Duitse televisie en wellicht ook door zittingen die al in Limburg plaats vonden. In zaal Riva (nu De Bierketel) was de locatie waar het allemaal begon. Er traden in die tijd nauwelijks Buulse artiesten op, simpel omdat ze er niet waren. Daardoor werden overal vandaan artiesten naar Budel gehaald om toch maar een compleet programma te kunnen presenteren. Op die eerste zitting in 1969 stond geen enkele cabaretgroep geprogrammeerd of De Liederentafel uit Valkenswaard moest als zodanig gezien worden.

Tijdens de zitting van 1975 diende de eerste Buulse cabaretgroep zich aan. En dat was dan ook meteen een schot in de roos. Uit het toenmalige Budels Gemengd Koor, voor het carnaval omgetoverd tot De Hofkwèkers, kwam de groep Farce Majeur voort. Toon Meusen, Joos Smolenaars, Jan Vonken en Bert Zegveld brachten een persiflage van het toen der tijd razend populaire gelijknamige tv-programma. De inhoud van wat ze brachten ging over allerlei Buulse situaties, gebeurtenissen en personen. Een daverend succes die de uit Heerlen afkomstige Globetrotters die avond in de schaduw zette. Farce Majeur trad nog vele jaren met groot succes op. In 1976 konden we voor de eerste keer genieten van cabaretgroep De Klippels uit Maarheeze. Niet helemaal uit Budel afkomstig maar wel voor een deel. Onder de bezielende leiding van Jan Strik bracht deze groep met tekst en zang cabaret van hoog niveau. In 1977 waagden leden van de carnavalsverenigingen ‘De Lolboksen en De Schoêmhappers zich ook aan de uitdaging om cabaret te brengen. Dat was slechts eenmalig. In 1979 stond de Rammel Maar Raak Band voor de eerste keer op het podium: Jos Prinsen, Erik en Tanja Neeskens. Later met muzikale ondersteuning van Bart Drent, Frans van Moorsel en Tuur Feijen, gaven zij een prachtige show vol humor en zang. Vooral de (toen nog) piepjonge Tanja veroverde op een aandoenlijke manier de harten van de toeschouwers. Deze groep heeft vele, vele jaren een positieve bijdrage aan de zittingen geleverd. In 1982 diende het Sextet van de Kluus zich aan. Een viertal als monnik en nonnen verklede mannen en vrouwen brachten met weinig tekst, maar veel zang, originele Buulse humor. Hun liedjes in het Buulse dialect waren steeds lekkere meezingers die de stemming in de zaal vaak naar een hoogtepunt voerde. In 1983 stond de nieuwe Buulse cabaretgroep Wa Zot voor de eerste keer op het podium. Jeanne Teeuwen, Jo Knoups, Giel Stollman muzikaal begeleid door Henry Vonken, Ruud Mulder en Hans Lambers bleken een openbaring. Met rake teksten op Buulse actuele situaties, met liedjes in het Buulse dialect was de groep Wa Zot het hoogtepunt van de zitting. En dat niveau hebben ze jarenlang vast kunnen houden. 1988 was het jaar waarin Versleten Werk debuteerde. Aad van Leeuwen, Bart Janssen, Arie Schepens en Pierre de Groot lieten de toeschouwers met verbijstering kennismaken met cabaret op hoog niveau. Scherpe teksten, Buulse rariteiten uitvergrotend, maar bovenal muzikaal, puur genot om mee te maken. Als Versleten Werk aan de zittingen deelnam, wat ze vele jaren deden, was het een ‘must’ om aan kaartjes voor de zittingen te komen.
Al deze cabaretgroepen hebben het fundament gelegd onder het succes wat latere cabaretgroepen hadden. En ook nu, treden er ieder jaar opnieuw, schitterende cabaretgroepen op. Ook tijdens de zittingen van het komende carnaval zijn er weer een tweetal cabaretgroepen waarvan iedereen op voorhand weet dat ze de show zullen stelen. De groepen Pluchetoelie en De Blèèrköp staan garant voor cabaret waar iedere Buulder bij wil zijn. De kaartverkoop van de zittingen start op 11januari 2013.

Volgende week gaan we het over de tonpraters hebben.
Terug naar overzicht