Delen

Prinsengarde

2020 een jaar om nooit te vergeten

Het begon allemaal zo mooi, de elfde van de elfde 2019 Ut get beginne. Weer een geweldig openingsfeest van wat een mooi jubileumjaar moest worden.
In december een geweldige prinsenzitting, waar afscheid werd genomen van Prins Tijn en Prinses Astrid. Zij hebben op een voortreffelijke manier c.v. Buulder Buk vertegenwoordigd.

Het jubileumprinsenpaar 66 jaar c.v. Buulder Buk werd bekend gemaakt:
Prins Bart en Prinses Ingrid (van Steenbergen) en zij maakten er meteen een mooi feest van.
Het seizoen was voor de tweede keer goed ingezet.

De activiteiten, die daarna volgden in januari en februari waren, net als voorgaande jaren van hoge kwaliteit en van hoge amusementswaarde voor de Buulder Buk en Getjes.
De jeugdoptocht en de grote optocht waren weer een geweldig slot van het seizoen 2020.
Na de prijsuitreiking en de verbranding van de bok was het even voorbij en zouden we toeleven naar een groots jubileumfeest in het eerste weekend van mei.

Maar toen kwam Corona! Daarmee viel alles op slot.
Alle activiteiten moesten in de ijskast om te wachten op betere tijden.
De hoop op weer een normale carnaval in 2021 werd daarna ook nog de grond in geboord: Geen groepsactiviteiten in carnavalsseizoen 2021, geen nieuw prinsenpaar en maar afwachten of het uitgestelde jubileumfeest in mei 2021 door kan gaan.

Ook voor de prinsengarde geen prinsjesdag in september, geen feestavond in november, afwachten wat 2021 gaat brengen.

Terugkijkend op 2020 namen we afscheid van de prinsen Fons Duisters (1975) en Driek Broers (1981). Binnen de prinsengarde moesten we afscheid nemen van twee mooie mensen, Corine Valkenaars en Gerda Cox, beiden steun en toeverlaat van hun prinsen Leon II in seizoen 2010 en Piet I in 1998.
We hadden hen nog graag veel langer in ons midden gehad en we danken hen voor de vele gezellige momenten, die we met hen mochten hebben.

Als prinsengarde wensen we voor c.v. Buulder Buk en alle Buk en Getjes dat 2021 de aanzet zal worden naar een mooi jubileumfeest en daarop volgend seizoen 2022, met een geweldig gevuul van Buul.

Buul Alaaf!!

<
>

Mochten er ideeën zijn voor veranderingen/verbeteringen neem dan even contact op met de webmaster@buulderbuk.nl

Jubilarissen 2020-2021

Jubilaris van de Prinsengarde in seizoen 2020-2021

11 jaar lid: Erik I van Ham
22 jaar lid: Piet I Cox
33 jaar lid: Harry II van de Moosdijk

Jury Geinbok

Tijdens de Jeugdoptocht en de Grote Optocht jureren leden van de prinsengarde voor de jeugdgeinbok en geinbok, met als belangrijkste aandachtspunt het contact met het publiek:

Wie betrekt het publiek het meest bij de act en laat hen het meest lachen om de ludieke, komische uitvoering.

Op de foto v.l.n.r. Monique Duisters, Piet Fransen, Harry van de Moosdijk, Jos Vlassak, Saskia Horst, Frans van Moorsel.

Het ontstaan van de Prinsengarde

De club van ex-prinsen en ex-prinsessen is een levendige club, die vanaf 1979 bestaat.
De initiatiefnemers waren: Fons Duisters, Rob van Sprang en Wim Stevens.
De oprichtingsvergadering vond plaats in januari 1979. In deze vergadering waren 16 ex-prinsen aanwezig en het eerste bestuur werd gevormd door Mels Brugmans, Fons Duisters en Rob van Sprang.

De prinsengarde vormt een zelfstandig onderdeel van c.v. Buulder Buk.
De leden nemen als groep deel aan het prinsenbal, de receptie en een zittingsavond. Daarnaast bezoeken ex-prinsen en ex-prinsessen op persoonlijke titel overige activiteiten van c.v. Buulder Buk. Een aantal ex-prinsen zijn binnen de Buulder Buk actief als vorst, adjudant of in commissies en raad van elf en bestuur. Ook wordt door een jury van ex-prinsen en ex-prinsessen jaarlijks de jeugdgeinbok en de geinbok uitgereikt aan de act in de optocht, die het publiek aan het lachen maakt met ludieke, komische uitvoering van het idee. De geinbok voor de grote optocht wordt uitgereikt vanaf 1995, die van de jeugdoptocht vanaf 2011.

In de loop der jaren zijn diverse bestuurswisselingen geweest.
Vanaf november 2019 bestaat het bestuur uit: Piet Fransen president/secretaris, Ed Hensen penningmeester en als bestuursleden: Tjeu Nijssen tweede penningmeester, Harry van de Moosdijk, Frans van Moorsel, Leon Slaats.
Ook is op de laatste ledenvergadering besloten om de aftredende prins, na zijn jaar adjudantschap, twee jaar bestuurslid te maken van de prinsengarde. Hiermee wordt het bestuur verjongd en komen ook nieuwe ideeën de groep binnen. Een positieve ontwikkeling dus.

Binnen de prinsengarde kan vanaf 2019 de “âwwe bok” uitgereikt worden, als dank voor jarenlange inzet en extra verdiensten voor de prinsengarde.
De eerste werd toegekend aan Bert Vlassak, als oudste lid, dat nog jarenlang deelnam, waar mogelijk. De tweede werd uitgereikt aan Jos Vlassak, die vanaf 1995 en nu nog steeds jurylid is voor de geinbok.
De âwwe bok wordt gemaakt, gesponsord en uitgereikt door Julian Wyczisk!

De jury voor de (jeugd)geinbok bestaat in 2020 uit ex-prinsessen Saskia Horst en Monique Duisters en de ex-prinsen Jos Vlassak, Frans van Moorsel, Harry van de Moosdijk en Piet Fransen.

De prinsengarde houdt ook wel van een feestje, getuige de gezellige feestavonden en de barbecues in het verleden en vanaf 2017 de jaarlijkse prinsjesdag, op de derde dinsdag van september. De organisatoren Tjeu en Elly Nijssen en Gerard en Carla Staals zijn er al drie jaar in geslaagd een leuke middagactiviteit te organiseren, met aansluitend een gezellige avond met eten en drinken.
In 2019 een wandeling door het centrum met gidsen Diel Feijen en Jan Jakobi eindigend met een rondleiding in de kerk en beklimming van de gewelven en de toren. Aansluitend een gezellige avond bij Helmi’s café.